YourSTORY: Del 2 Stures treningsuke!

Sture er et levende bevis på at trening er viktig og ikke minst kan utføres, til tross for både sykdom og motgang. Les den sterke historien del 1 her!

Del 2: Når en er kommet i gang med styrketrening, er det viktig å finne en balanse som gir best mulig resultat og utløser mest mulig endorfiner som gir treningslyst slik at en gleder seg til neste trening i stedet for å føle at dette er et ork.

FB_IMG_1568800779439.jpg

For «ferskinger» vil jeg anbefale å koste på seg noen timer med PT for å få kartlagt hvilken treningsform, øvelser og riktig utførelser av dette samt antall treningsøkter en bør ligge på pr. uke for å få best mulig resultat uten at dette går ut over tidsklemma og den fella mange går i – for mye og for tung trening fra dag en, noe som vil føre til skader og treningsvegring.

Det finnes et hav forskjellige program og øvelser, og det må påregnes å bruke litt tid for finne det programmet og øvelser som føles riktig og som gir best mulig resultat. Målet er at dette skal føles lystbetont å virke forebyggende samt gi en positiv helsebringende effekt. Mangfoldet er stort, så det som passer for meg trenger ikke og være det beste for deg. Men jeg skal likevel gi dere et innblikk i hvordan jeg har satt sammen mitt program og hvorfor.
Målet mitt er 5 dager i uka, mandag – fredag, helgene er hviletid. Jeg deler hver dag opp i to muskelgrupper. På den måten blir tidsforbruket pr. trening relativt kort, ca 1 time.

Mandag trener jeg rygg, og i mange av ryggøvelser er biceps sterkt involvert. Så da er muskelgruppe nr. 2 nettopp biceps siden dem allerede er godt i gang. Så det avsluttes alltid med rene biceps øvelser for å ta dem helt ut.

Tirsdag er det bryst og triceps. I mange brystøvelser er triceps sterkt involvert, så da avsluttes treninga med rene triceps øvelser.

Både mandag og tirsdag varierer jeg biceps/triceps øvelsene forskjellig, dvs at øvelsene jeg gjorde forrige mandag på biceps ikke er dem samme som ved neste trening.

Onsdag er hviledag for overkroppen, da er det føtter og rumpe som gjelder. Kjører både fremside og baksiden samt noen enkle øvelser på rumpen. Føtter og rygg er store muskelgrupper som tåler mengdetrening, så det blir ganske mange sett fordelt på varierende øvelser.

Torsdag er det skuldre og nakke. Her er det viktig å tenke fremside og bakside vedrørende skuldrene. Styrke og muskelmasse må harmonere mellom fremsiden og baksiden for å unngå skader og feil kroppsholdning.

Fredag er siste dagen, da får armene gjennomgå. Triceps, biceps og underarmer får da virkelig kjørt seg. Er litt forsiktig med underarmene, har lett for å bli for mye som igjen fører til betennelser. Når det er gjort, er det helg. Da har jeg fått trent hele kroppen ila uken. Neste uke starter jeg på nytt, med samme øvelser.

For å «sjokke» musklene av og til, omrokkerer jeg på rekkefølgen av øvelser, det er ofte nok til at musklene, som er «vanedyr», for seg en overraskelse og dermed også god gammeldags gangsperra.
På sommerstid i finværet, foretrekkes fjellturer med og uten sekk på ryggen. Ofte er primusen med, og det lages mat på fjelltoppen. Jeg anser også det som styrketrening, men hovedfokuset da er å presse pusten og pulsen over komfortsonen.

På alle treningsdager starter jeg med 20 min gange på tredemølla. Jeg prøver også å legge inn noen mageøvelser mellom settene, slik at balansen mellom rygg og mage er velfordelt. Som sagt er dette et program som funker godt på meg. Ved å dele opp muskelgruppene slik, er tidsforbruk pr. trening akseptabelt for hele husholdningen.

En annen faktor som er viktig i forbindelse med treningen, er mat og næring. Men der er ikke jeg rette personen, siden jeg sliter med å gå opp i vekt til tross for 5 måltider om dagen med riktig mat. Her vil en PT også kunne være behjelpelig med et kostholds regime. Da er det bare for meg å ønske dere lykke til, og som motto kan dere jo tenke på det gode gamle ordtaket:
GO HARD OR GO HOME 💪

Les del 1 HER

Lyst å starte opp med styrketrening eller kostholdsendring?

Se hjemmesiden http://www.ptelin.com eller ta kontakt Mail: elinstenersen@hotmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s